dissabte, 10 de novembre de 2018

Les arrels de l'Escola Pia

Ser escolapi també vol dir conèixer una mica millor el nostre fundador. Partint de recerques arxivístiques, podem anar definit el dia a dia de Calassanç per les valls del Pallars Jussà i pels pobles i viles del bisbat d'Urgell d'on era fill. I aquesta biografia ens permet conèixer la missió i visió que Calassanç anava definint en la seva vida, que posteriorment es plasmà en la seva obra: l'Escola Pia.

Divendres 16 de novembre a les 6 de la tarda, a la sala l'Epicentre de Tremp, es presentarà el llibre "Les arrels de l’Escola Pia al Pallars. Josep Calassanç, oficial de Tremp", obra dels escolapis Joan Florensa i Aniol Noguera, gràcies a una beca de recerca del Pallars Jussà.

                                             Joan Florensa                                Aniol Noguera

En l'obra, fruit de la investigació i recerca feta en els darrers 5 anys, els autors donaran a conèixer diversos documents que han trobat recentment. Es tracta de  manuscrits escrits per Calassanç que ens ajuden a tenir una idea més detallada de l'acció i de les preocupacions de Calassanç, en el període que actua com a mossèn per les valls i muntanyes del bisbat de la Seu.
En el díptic de presentació del nou llibre, ens ho expliquen així:


Que tots els infants de la comarca poguessin anar a l'escola era la idea que tenien els cònsols de Tremp quan l'any 1683 van intentar obrir la primera escola popular de Catalunya. El projecte no era nou, ja hi havia anat al darrere el degà de Senterada, Gervàs de les Eres, a finals del segle XVI, quan volgué fundar a Tremp una escola per a tots els infants del Pirineu. 
El 1597 havia començat a Roma un nou projecte educatiu que canvià el concepte d'escola. Es tractava de l'escola popular, per aprendre a llegir, escriure i comptar; organitzada en graus i oberta a tots els infants, independentment de la seva condició econòmica i social. Malgrat les múltiples dificultats que un projecte així suposa, s'anà expandint. Amb el nom d'Escola Pia – l'escola per a tots – s'anà estenent arreu d'Europa. 
Qui havia tingut la idea d'obrir una escola d'aquesta mena? D'on havia sortit? 
L'any 1589 arribà a Tremp un nou delegat del bisbe. Era Mossèn Josep Calassanç. Nascut a Peralta de la Sal el 1557, havia estudiat a Lleida i havia desenvolupat responsabilitats al costat del bisbe de Barbastre (1584) i del bisbe de Lleida (1585); el 1587 fou secretari del capítol de canonges de la Seu d'Urgell, mestre de cerimònies de la catedral i, més tard, majordom del bisbe Andreu Capella. També el 1589 fou nomenat plebà d'Hortoneda i Claverol, oficial eclesiàstic de Tremp i visitador dels oficialats de Tremp, Sort, Tírvia i Cardós. Josep Calassanç, doncs, assumí el càrrec d'oficial de Tremp i visitador, una de les més grans responsabilitats en un territori extens i poblat. 
En un context de canvis, Calassanç conegué a Tremp la necessitat i la inquietud no sols per reformar l'Església, sinó també la societat. L'any 1592, havent renunciat a tots aquests càrrecs, s'embarcà cap a Roma. Allí, vivint al palau Colonna, Josep Calassanç continuà al servei del seu bisbat d'Urgell. Però, el contacte amb els més pobres i la descoberta d'una petita escola popular al barri del Trastevere, li va canviar la vida: va començar un projecte convençut que serviria per transformar la societat: l'Escola Pia. Aquesta idea es va expandir aviat per Europa i més tard arreu del món, i fou font d'inspiració de diversos corrents educatius. A Catalunya, es va intentar una primera fundació a Guissona (1638) però no fou fins el 1683 que s'aconseguí la primera escola estable a Moià; paral·lelament també s'havia intentat a Tremp. Actualment, l'Escola Pia perdura en el present a Catalunya amb diversos centres i projectes educatius repartits per tot el territori. Amb la idea de preservar la memòria històrica i de conèixer les pròpies arrels, diverses generacions d'escolapis han estudiat la biografia de Josep Calassanç i la història de les escoles fundades. El projecte educatiu de l'Escola Pia fou promogut per un home que havia passat 35 anys en terres del Bisbat d'Urgell, els quatres últims (1588-1591), en concret, exercint importants càrrecs en terres pallareses. Aquest període es considera fonamental perquè va ser un camp d'aprenentatge, d'experiències i de recollida d'idees per poder començar el projecte educatiu que tanta transcendència ha tingut a nivell mundial. El treball titulat «Les arrels de l'Escola Pia al Pallars. Josep Calassanç, oficial de Tremp» presenta no sols aspectes biogràfics del pas de Calassanç pel Pallars, sinó que també explora quin ha estat el paper d'aquestes terres en la gestació de la idea de l'escola popular i com han contribuït en l'expansió de l'Escola Pia a Catalunya. El treball presenta una síntesi d'elements que ja es coneixien però, a més, aporta molta informació nova gràcies als fons que es conserven a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.


Conèixer l'acció de mossèn Josep Calassanç als anys 80 del segle XVI és conèixer l'origen d'una vocació i de la primera escola popular d'Europa. Et convidem a participar-hi.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada