diumenge, 27 de juliol de 2014

Com és la vida en una comunitat escolàpia?

Els escolapis vivim en comunitat. De vegades he pensat que aquesta forma de vida s'ha avançat als temps, posant en pràctica estructures de funcionament que, al llarg de la història altres formes de vida en comú han experimentat.
Dos exemples:
- Elecció democràtica dels seus responsables. Cada quatre anys els escolapis elegim al qui anomenem "superior". Aquest pot ser escollit per al càrrec, com a màxim, en tres ocasions. Per tant si la cosa no funciona, al cap de quatre anys se'l pot canviar; i si funciona, pot ser reelegit per a quatre o vuit anys més, completant un màxim de dotze.
- Economia compartida: els diners que cada religiós guanya, són ingressats a la comunitat i compartits entre tots. Per això, a cada comunitat hi ha un administrador o ecònom, que és qui vetlla pel correcte funcionament de l'economia. Per tant, tot ho posem en comú. I aquesta forma de funcionar en cada casa, es repeteix entre les comunitats, tenint un fons comú entre totes, per ajudar aquelles que són deficitàries o tenen dificultats (per exemple, la comunitat dels escolapis malalts, o les del tercer món). En finalitzar l'any, el romanent que queda es destina a alguna obra del tercer o quart món.

A part d'això el ritme de vida d'una comunitat acostuma a tenir els següents moments en comú:
- Algunes estones per celebrar i pregar en comú. Normalment un o dos cops al dia, segons la comunitat. Al Putxet fem una estona de pregària conjunta cada dia a les 7.45h.
- Àpats en família. Els qui som a casa, com a qualsevol llar, dinem o sopem junts, tot comentant les activitats o anècdotes del dia. I si ha sigut l'aniversari o el sant d'algú, ho celebrem. La taula, igual que la casa, sempre és oberta, per a aquells companys, amics o col·laboradors d'algun dels religiosos, que estigui a casa per qualsevol raó (fent algun treball conjunt, etc.)
- Reunió comunitària periòdica: segons la comunitat pot ser setmanal, quinzenal o mensual. En ella comentem les qüestions relatives a la casa, compartim alguna lectura o tema d'actualitat, rebem alguna persona que ens proposa algun tema de debat.
- Comunitat oberta als laics: diverses comunitats tenen un o més grups que es reuneixen amb la comunitat per compartir una estona de pregària, algun tema o algun testimoni, i sopar tots junts. En el nostre cas tenim "La Comunitat del Putxet", un grup d'amics que de fa uns quants anys vénen a sopar un cop al mes, fem una estona de pregària i compartim alguns temes que prèviament s'ha proposat.
- A casa nostra, també fem la "setmana oberta", en la que algun jove que es planteja la possibilitat d'optar per la vida escolàpia, comparteix una setmana de vida amb nosaltres, per conèixer la comunitat per dintre.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada